A cukkini a nyár legtáplálóbb zöldsége, ezért fogyaszd te is!

A cukkini a nyár legtáplálóbb zöldsége, ezért fogyaszd te is!

0

A C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is...

A C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik
Fogyasztásával megelőzhetők a C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek, a skorbut és a bőrelszíneződés. Az utóbbi esetében a kis vérerek sérülnek, ami lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek a sejtekbe, szövetekbe jussanak. Úgy tapasztalták, hogy a cukkini segíti szervezetünket a kapillárisok egészségének megőrzésében.

135 g nyers cukkini tartalma

Megnevezés Mennyiség
 kalória  17
 protein  1,4 gramm
 szénhidrát  3,6 gramm
 zsírok   0,17 gramm
 rostok  1,5 gramm
 C-vitamin  11 mg


A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, de a normális értéknél magasabb szintje súlyos betegségeket okoz. Megfigyelték, hogy a perifériás artériák elzáródásában és trombózisban, agyi katasztrófában szenvedő betegek homocisztein szintje minden esetben magasabb, mint az egészséges embereké.

A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját.
Magas víztartalma, táplálkozástani értéke kevés kalóriával párosul, ezért fogyókúrázók kedvelt ételévé válhat. 
A C-vitaminon kívül még sok folatot, káliumot, A-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin és a lutein együtt szemünk egészségét védik.

A cukkini a felsoroltakon kívül még nagyon jó B6-, riboflavin- és mangánforrás. A többi zöldségfélével együtt, gyakran fogyasztva, a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.

 

Tudjuk, hogy a szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk.
A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását.
Mivel ez a zöldségféle magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség a tej mellett, vagy a tej helyett, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában.


Forrás: www.fitway.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!