Jelezd egy lájkal, ha ilyen időjárást szeretnél karácsonyra! Gyönyörű lenne!

Jelezd egy lájkal, ha ilyen időjárást szeretnél karácsonyra! Gyönyörű lenne!

0

LESZ-E FEHÉR KARÁCSONY? NOVEMBERI NÉPI MEGFIGYELÉSEK Márton napja (november 11.): Ha borús, azzal szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal...

LESZ-E FEHÉR KARÁCSONY?

NOVEMBERI NÉPI MEGFIGYELÉSEK

Márton napja (november 11.): Ha borús, azzal szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal zimankósat. S ha a körötte lévő napokon is napos az idő, ha „Márton nyara van”, akkor igen kemény hideg tél jön. „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” „A bornak szent Márton a bírája” – tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor, más jelentése szerint az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor. A Márton-napi idő a márciusi időt mutatja meg.

Erzsébet napja (november 19.): Ha ezen a napon esik, akkor enyhe lesz a tél. S nem feledendő, ha „Erzsébet megrázza a pöndölyét”, azaz napján esik a hó, lészen hó karácsonykor is.

Katalin napja (november 25.): A mondás szerint „Katalin kopog, karácsony locsog”.

András napja (november 30.): Ha a napján leszelt, besózott, a 12 hóról elnevezett hagymakarikák kalendáriuma szerint azok a hónapok, amelyeken újév reggeléig elolvad a só, esősek lesznek majd. Egyes tájakon ez a hagymakalendárium Luca napján (december 13.) vagy a karácsonyi éjféli mise után készíttetik.

Nyomj egy lájkot, ha ilyen időjárást szeretnél karácsonyra!  Gyönyörű lenne!

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!