Rómában injekciózzák a beteg ikerbabákat

Rómában injekciózzák a beteg ikerbabákat

0

Túl van a második Spinraza-injekción Aliz és Zoé. A súlyos gerincvelői izomsorvadással küzdő mátraterenyei ikrek az olasz fővárosban...

Túl van a második Spinraza-injekción Aliz és Zoé. A súlyos gerincvelői izomsorvadással küzdő mátraterenyei ikrek az olasz fővárosban léptek a gyógyulás útjára, miután június közepén közölték szüleikkel: részt vehetnek egy kísérleti programban.

Édesanyjuk, Bárnai Katalin novemberben hét év próbálkozás után adott életet nekik. Apukájukkal, Csikós Lászlóval há­rom hónapig nagy boldogságban nevelgették a kislányokat, de akkor kiderült, hogy az úgynevezett SMA1-es betegségben szenvednek. A magyar orvosok akkor azt mondták: jó, ha a most nyolc hónapos ikrek megérik a két évet.

Katalin és László nagyon örült a kicsiknek, sokat vártak rájuk

 

ÁBRIS IS GYÓGYUL

Ugyanezzel a betegséggel kezelnek Belgiumban egy szárligeti kisfiút is. A tíz hónapos Béry-Januskó Ábris sorsáról már többször is beszámoltunk. Jelenleg Liège városában van édesanyjával, és már ő is túl van három injekción.

A család persze rögvest minden követ próbált megmozgatni, hogy gyógymódot találjon. Az amerikai kezelés szóba sem jöhetett, mert az több mint kétszázmillió forintba került volna. Ekkor jött egy olaszországi lehetőség, így azonnal felkerekedtek.

– Szerencsére sikerült bekerülnünk egy svájci gyógyszergyár római programjába – újságolta bizakodva a Borsnak a 27 éves Katalin. – El sem tudom mondani, hogy mennyire örültünk a lehetőségnek. Az első évben Aliz és Zoé ingyen megkaphatja a létfontosságú kezeléseket. Ezekre viszont utána is szükségük lesz. A gyógyulás ugyanakkor így sem száz százalék, de életben maradnának, és javulna a fizikai állapotuk is.

Három hónapos volt Aliz és Zoé, amikor kiderült, hogy SMA1-es betegségben szenvednek

 

A kislányok mozgása jelenleg rendkívül visszamaradott. Aliz állapota az aggasztóbb, mivel gond van a nyelésével is. Emiatt egy gyomorszondát kellett beültetni neki.

Hiába azonban az ingyenes kezelés, a kinti megélhetés így is rendkívül költséges, ezért a családnak segítségre van szüksége. Szerencsére sokan felfigyeltek rájuk: jótékonysági koncertek és rendezvények sora szerveződik, de a Telekom Veszprém kézilabdacsapata is gyűjtött már az ikreknek.

© Thinkstock

Forrás: www.borsonline.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!